Het dragen van een goede sportbeha is een essentieel onderdeel van de uitrusting voor elke vrouw die actief is in sport en fitnessactiviteiten. Regelmatig hoor ik dat vrouwen hun oude versleten beha gebruiken om in te sporten. Stel je even voor, die oude beha die je niet voor niets vervangt, omdat de bandjes afzakken, de steun ontoereikend is, de band schuurplekken veroorzaakt of omdat de haakjes niet meer goed sluiten. Er zijn zelfs dames die twee normale beha’s over elkaar dragen en denken dat dat voldoende ondersteuning biedt of omdat ‘het er dan nog een beetje fatsoenlijk uitziet’.

Volop in beweging
Bij sport is de borst volop in beweging, maar borsten zijn niet op deze bewegingen voorbereid. Om pijn en uitrekken van het gevoelige bindweefsel te voorkomen, is het dragen van een sportbeha verstandig. Omdat borstweefsel geen spieren bevat, bewegen ze dus passief mee als je sport. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat borsten tijdens het sporten bewegingen in de vorm van een acht maken. Dit kan tot tijdelijke pijn en ongemak leiden, maar ook tot overbelasting van je nek en bovenrug. Op langere termijn kan het zelfs schade toebrengen aan het weefsel van je borsten en het uitrekken van banden en pezen.

Reduceren van de beweging
Bij een intensieve sport bewegen alle maten borsten mee, ook de kleinere. Dus wie denkt dat alleen grote borsten ondersteuning nodig hebben, heeft het mis. Een gewone beha, die prima functioneert tijdens dagelijkse bezigheden, voldoet niet tijdens een intensieve sportactiviteit. Deze reduceert de beweging van je borsten met slechts 35%. Een goede sportbeha reduceert de beweging met maar liefst 78%.

Disfunctionele ademhaling
Om zoveel mogelijk profijt te hebben van de voordelen van een sportbeha, denken veel vrouwen dat deze veel strakker gedragen moet worden dan een gewone beha. In een recent gepubliceerde studie komt echter naar voren dat een te strak gedragen model kan leiden tot disfunctionele ademhaling tijdens het sporten. Het onderzoek laat zien dat het ademhalen moeilijker wordt door een strakke sportbeha, waardoor sportprestaties verminderen.

Extra moeite om te ademen
Bij tests waarbij mensen zich maximaal inspanden, zagen de onderzoekers dat vrouwen met een strakke sportbeha vaker ademhaalden, maar oppervlakkiger, minder diep. De onderzoekers zagen ook dat het zuurstofgebruik iets toenam bij de groep die strakke sportbeha’s droeg. Zuurstofgebruik is een manier om te meten hoe goed je lichaam zuurstof gebruikt als je actief bent. Dit suggereert dat het dragen van een strakke sportbeha extra moeite kan kosten om te ademen tijdens het hardlopen. Met andere woorden, de sporters moesten harder werken om dezelfde prestatie te leveren. 

Onmisbaar voor sportende vrouwen
Een goede sportbeha is dus onmisbaar voor elke vrouw die tennist, hardloopt, paardrijdt, kick bokst of een andere intensieve vorm van sport beoefent. Voor zo’n beetje elke sport zijn er speciale beha’s en tops. Een pittige intervaltraining of duurloop vraagt om meer ondersteuning dan een yoga- of pilatesles. Maar onthoud dat de keuze van de sportbeha niet alleen belangrijk is voor de ondersteuning, maar ook om het behouden van een efficiënte ademhaling tijdens je workout of training. Laat je adviseren en helpen bij het aanmeten van de meest geschikte sportbeha voor jou.